ویروس کرونا و خروج بزرگان از بازار گردشگری
به گزارش وبلاگ کوجی هامی، نبود مسافر داخلی و جهانگرد خارجی برای اقامت در هتل ها به خصوص در استان های پرسفر، باعث تشکیل موج فروش هتل ازسوی هتل داران شده است.
به گزارش دنیای اقتصاد، طی هفته های اخیر فایل های فروش چند ده میلیارد تومانی مربوط به هتل های در حال کار به شکل قابل توجهی افزایش پیدا کرده است. هتل داران حتی حاضرند بلافاصله بعد از فروش، محل را برای مدتی اجاره کنند تا به خریدار امتیاز دهند.
بحران کرونا و آسیب حداکثری به بازار گردشگری به ویژه صنعت هتل داری منجر به استعفای عظیمان گردشگری و اوج دریافت فروش هتل در استان های گردشگری شده است که این امر می تواند بر آینده بازار گردشگری اثرات منفی گسترده ای وارد کند. با توجه به اقدامات جدید دولت در جهت حمایت از بازار گردشگری این سوال مطرح می شود که ارائه بسته حمایتی دولت می تواند به عنوان نوشدارویی برای بازار کرونازده ایران افاقه کند؟
پس از همه گیری ویروس کرونا در ایران به ویژه در اواخر بهار سال 99 گروهی از فعالان بازار گردشگری که بیشترین میزان سرمایه گذاری در این بازار را داشته اند به دلیل رکود ناگهانی سفر و نبود تقاضای سفر گردشگری مجبور به بازنشستگی اجباری از ادامه فعالیت در این عرصه و خروج از این بازار شدند. این آسیب ها تا اوایل تابستان به صورت موردی رخ داد، اما پس از آن افزایش یافت و تعداد بسیاری از فعالان گردشگری را درگیر کرد.
هتل ها بیشترین و سنگین ترین سرمایه گذاری ها را در بازار گردشگری داشته اند و نسبت به دیگر بخش ها هزینه های جاری بالاتر و فعالیت های سنگین تری دارند که بیشترین آسیب از بحران کرونا و رکود مسافرت بر این صنعت وارد شده است. باوجود آغاز سفر ها در تابستان، هتل ها باز بدون متقاضی و مسافر ماندند، زیرا مردم به دلیل ترس از ابتلا به کووید-19 اصولا به شکل شخصی سفر کرده و در خانه های شخصی یا اقوام اقامت کردند و انتخاب هتل به عنوان محل اقامت به شکل بسیار محدود انجام شد.
ضربه اساسی دیگری که بر این صنعت وارد شد حذف گردشگر خارجی در کشور و لغو تمامی همایش ها و دورهمی های اداری داخلی و خارجی بوده است. عمده منبع درآمد هتل ها از ورود گردشگر خارجی بوده که طی سه سال اخیر پیش از بحران کرونا رشد چشمگیری داشته و علاوه بر افزایش درآمد های هتل ها منجر به افزایش سرمایه گذاری ها در این صنعت شده بود. همچنین هتل ها محل برگزاری بسیاری از همایش های اداری و تجاری در ابعاد داخلی و خارجی بوده که به عنوان منبع درآمدی مجزا از پذیرش گردشگر بوده است، اما بحران کرونا نه تنها منجر به لغو تمامی این عوامل درآمدزا شد بلکه بسیاری از هتل ها را به سمت تعطیلی کشاند.
همچنین آسیب دیگری که این صنعت را تحت الشعاع آسیب های بسیاری قرار داد بحث تحریم های حداکثری است که منجر به کسادی این بازار شده است، زیرا این امر مانع فعالیت ها و سرمایه گذاری های خارجی در کشور شده که این خود به عنوان عامل تقاضای گردشگر های خارجی برای رزرو هتل ها بوده است.
شدت و انباشت موارد زیان زا و خسارت های وارد شده منجر به اتخاذ تصمیمی جدید از جانب برخی هتل داران شده است که شاهد به فروش گذاشتن برخی هتل ها در تعدادی از استان ها بوده ایم که باتوجه به آسیب حداکثری به این صنعت احتمال وقوع این امر در دیگر استان ها هم می رود. در اثر این اتفاق که بیشتر در استان های شمالی کشور، مشهد و تهران رخ داده، مدیران، هتل های خود را براساس متراژ، موقعیت مکانی، امتیاز ها و امکانات از 9 میلیارد تا بالای هزار میلیارد تومان به فروش گذاشته اند که این رقم در مشهد به دلیل مرکز عمده سرمایه گذاری در ساخت هتل باتوجه به امکانات از 35 میلیارد تا بیش از 1500 میلیارد تومان است.
این هتل داران به موجب جذب مخاطب برای فروش هتل ها دو امتیاز را درنظر گرفته اند؛ نخست به فروشنده این اطمینان را می دهند که رکود موقتی است و بعد از مهار کرونا فعالیت هتل مجددا پررونق خواهد شد و امتیاز دیگری که برای فروش درنظر گرفته اند این است که صاحبان هتل پس از فروش حداقل تا 3 سال هتل را از خریدار اجاره می کنند و خودشان مستاجر ملک شوند.
شاید بتوان بخش عظیم این رکود و کسادی که منجر به تعطیلی یا به فروش رساندن هتل ها شده را در عدم حمایت کافی از بازار گردشگری دانست. بسته حمایتی که دولت در ابتدا در اختیار فعالان گردشگری قرار داده بود به لحاظ رقم تسهیلات بسیار ناکافی بوده که حتی کمترین هزینه های جاری هتل ها را تامین نمی کرد. اکنون متولی گردشگری برای جبران خسارت کرونا ویژه بخش گردشگری، تسهیلات بانکی جدیدی را درنظر گرفته است که براساس آن تاسیسات گردشگری می توانند از 16 میلیون تا 900 میلیون تومان وام بانکی با نرخ سود 12 درصد و با دوره تنفس حدود شش ماه بهره مند شوند.
این در حالی است که تا پیش از این میزان این تسهیلات از 6 میلیون تا 16 میلیون بوده است. همچنین برای راهنمایان گردشگری 20 میلیون تومان، دفاتر خدمات مسافرتی بین 150 تا 300 میلیون تومان و اقامتگاه های بوم گردی و سنتی براساس تعداد اتاق، مساحت و درجه واحد بین 80 تا 200 میلیون تومان تسهیلات بانکی تعلق می گیرد. متولی گردشگری در بسته حمایتی جدید خود علاوه بر اعطای تسهیلات جدید، بازپرداخت تسهیلات بانکی پیشین را تا پایان سال امهال کرده و مهلت پرداخت حق بیمه کارفرمایان، هزینه های جاری و مالیاتی را به پایان سال 99 موکول کرد.
این بسته های حمایتی باید توانایی پوشش جبران های حداقلی و ایجاد تقاضا را داشته باشد که می تواند با فراهم کردن دو امتیاز فرصت زمانی و توان مالی علاوه بر درخواست تقاضا برای بهره گیری از بازار گردشگری منجر به جبران حداقلی خسارت ها و بازیابی درآمد ها شود. هتل ها نیز می توانند با حذف هزینه های جاری که مربوط به دولت است و ارائه تخفیف هایی از سوی خود تقاضای رزرو را افزایش دهند که البته از جمله مهمترین ابزار های محرک افراد برای سفر، وجود تعطیلات مناسب به ویژه دو روزه شدن تعطیلات آخرهفته است که امکان برنامه ریزی سفر را در طی سال برای تمامی خانوار ها فراهم می کند.
استعفا و خروج عظیمان از بازار گردشگری منجر به ورود غیرحرفه ای ها به این عرصه می شود و این امر بر کیفیت محصولات و ارائه خدمات در دوران پساکرونا در بازار گردشگری ایران آسیب وارد می کند. دولت و بخش خصوصی باید با استفاده از تمامی ظرفیت ها و امکانات موجود و مشارکت تمامی بخش ها و نهاد های مرتبط از تمامی موارد آسیب زا به این بازار در آینده جلوگیری کنند.
منبع: فرارو