اقدام به فرزندآوری به 5 سال رسیده است
به گزارش وبلاگ کوجی هامی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با عنوان این مطلب که در سال های اخیر 20 تا 30 درصد سایز خانوارها کاهش یافته است، گفت: اقدام برای فرزندآوری به 3,5 تا 5 سال رسیده است.
به گزارش گروه اجتماعی وبلاگ کوجی هامی، آئین گرامیداشت هفته ملی سلامت بانوان ایران (سبا) ظهر یکشنبه با حضور انسیه خزعلی معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده و علیرضا زالی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در تالار ابن سینا دانشکده پزشکی برگزار گردید.
در این مراسم، معاون رئیس جمهور ضمن عرض احترام و تقدیر از بانوان تلاشگر و حماسه آفرینی که در این بحران سلامت با تمام توان، جهاد کردند، گفت: سطح سلامت زنان در جامعه هر ساله رو به افزایش است و رشد صعودی امید به زندگی در بین بانوان از 51 سال به 74 سال طی 40 سال اخیر، این ادعا را تأیید می نماید، اما به طور قطع این موضوع همچنان احتیاج به توجه بیشتری دارد.
وی با اشاره به گزارشی که از سوی سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO) منتشر شده است، اضافه کرد: بر اساس این مطالعه حضور زنان روستایی در هر حوزه، منجر به افزایش 20 درصدی بازدهی می گردد. در کشور ما هم حمایت از سلامت زنان روستایی و عشایری اولویت بوده و پوشش حداکثری بیمه درمانی آنها، که اکنون به 97 درصد رسیده است، در دستور کار قرار گرفته است.
خزعلی به بازدیدهای خود از منطقه ها روستایی در روزهای اخیر اشاره نمود و گفت: زنان در این منطقه ها از شرایط بهداشت و سلامت مناسبی برخوردار نیستند و احتیاج به طرح و اجرای راهکارهای کارشناسانه دارد.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده توضیح داد: آمارها حاکی از آن است که در دوران همه گیری کرونا، زنان نسبت به مردان، از لحاظ روانی، آسیب بیشتری دیده اند. استرس، اضطراب، بی اشتهایی و افسردگی در این بحران در میان زنان 27 درصد و در میان مردان 10 درصد بوده و مسائل روانی در مردان زیر 50 سال در زمان شیوع بیماری، نزدیک به 40 درصد و در زنان بالای 60 درصد گزارش شده است.
به گفته خزعلی، با وجود آمار بالای مرگ و میر در مردان، آسیب روانی این موضوع در زنان بیشتر است که البته بخش اعظمی از این چالش ها با مداخلات تشخیصی و درمانی و اصلاح سبک زندگی، قابل پیشگیری هستند.
جمعیت بانوان سالمند در کشور رو به افزایش است
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در این مراسم با تاکید بر لزوم بازنگری و ارتقای برنامه های سلامت زنان در ابعاد جسمی، روانی و اجتماعی، اضافه کرد: نامگذاری هفته سلامت بانوان، به این معنا نیست فقط در یک هفته این موضوع مهم تلقی می گردد، بلکه سلامت افراد جامعه به ویژه بانوان که پایه های اصلی یک خانواده هستند، همیشه احتیاج به توجه دارد و این هفته فرصت خوبی برای بازیابی برنامه های مورد غفلت واقع شده و آنالیز آسیب شناسانه بعضی پیشنهادات است.
وی ادامه داد: بر اساس استانداردهای جهانی، اگر آمار جمعیت سالمندی نسبت به سایر گروه های سنی در یک کشور به 7 درصد برسد، به این معنی است که جامعه در حال عبور از فاز اول پیری است. این شاخص در کشور ما 10 درصد است که اگر این رقم به 14 درصد برسد، شرایط نگران نماینده خواهد بود. در فاز سوم پیری هم این رقم به 19 درصد می رسد که مسائل بسیاری را در پی دارد.
زالی اظهار کرد: از سال 95 تا 1400 به طور متناوب هر سال مقدار باروری و موالید سیر نزولی داشته و متأسفانه در طول نیم قرن گذشته پایین ترین نرخ موالید در سال 98 با 12 درصد کاهش گزارش شده است.
وی با اشاره به اینکه نزدیک به 36 درصد دختران 16 تا 35 ساله در جامعه، مجرد هستند، گفت: این آمار نگران نماینده ای است، زیرا برترین سنین باروری در زنان و دختران 20 تا 25 و 25 تا 30 ساله است. به طور کلی از 13 میلیون جوان مجرد در کشور، 6 میلیون دختران هستند. بعلاوه 3 میلیون از بانوان ایران در سن باروری قرار دارند.
زالی از افزایش سن ازدواج میان جوانان در ایران و فاصله ازدواج تا اقدام برای فرزندآوری به 3,5 تا 5 سال اطلاع داد و گفت: از همین رو در سال های اخیر 20 تا 30 درصد سایز خانوارها کاهش یافته است. بعلاوه پیش بینی می گردد به ازای هر یک سرپرست آقا در خانواده ها 17 بانو سرپرست خانواده در کشور داشته باشیم و جمعیت بانوان سالمند ایرانی در سال های اخیر رو به افزایش خواهد بود.
وی با بیان اینکه پنج نوع سرطان در میان زنان از شیوع بیشتری برخوردار است، گفت: به ترتیب سرطان سینه، کولون، تیروئید، معده و پوست در میان بانوان شیوع بیشتری دارد و البته الگوی زندگی در پیشگیری از این نوع بیماری بسیار تأثیرگذار خواهد بود. بعلاوه اگر 50 درصد سرطان ها در زنان به موقع تشخیص داده گردد، طول درمان سریع تر و با هزینه کمتر طی می گردد.
رئیس دانشگاه در مورد شانس مردان و زنان در ابتلاء به سرطان عنوان نمود: در هر صد هزار نفر جمعیت، 143 مورد شانس بروز سرطان در زنان و 159 مورد در مردان است که این رقم در جهان 189 مورد است. با وجود شانس پایین تر ابتلای زنان نسبت به مردان، سبک زندگی صحیح در بانوان به منظور پیشگیری از سرطان های کشنده که فقط مختص زنان است، به شدت توصیه می گردد.
به گفته زالی، بر اساس نتایج مطالعات، زایمان اول و تغذیه نوزاد با شیر مادر، 41 درصد شانس بروز سرطان تخمدان در زنان را کاهش می دهد.
وی ادامه داد: متأسفانه سن ابتلاء به سرطان سینه در میان بانوان ایرانی به 45 تا 55 سال رسیده است، در حالی که این سن در جهان 50 تا 60 سال است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مورد خطر دیگری که سلامت بانوان را تهدید می نماید، اظهار کرد: بعد از سن 45 سالگی، سالانه 1,5 تا 2 درصد از تراکم استخوان بانوان کم می گردد. تراکم استخوان ستون فقرات زنان ایرانی نسبت به آمار جهانی در این گروه، 6.5 درصد و تراکم استخوان ران در آنها نسبت به استاندارد جهانی 5.4 درصد کمتر است.
زالی در ادامه تاکید نمود: برای طراحی برنامه های ارتقای سلامت زنان به بسته های جامع پیشگیرانه و مداخله گرانه با موضوع بانوان کشور از پایین ترین سن تا بالاترین سن احتیاج است.
وی با اشاره به حضور پررنگ بانوان در ستاد دانشگاه، عنوان نمود: از میان 17 هزار و 500 کارمند شاغل در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، 10 هزار و 60 نفر، زن هستند؛ 62 درصد کادر درمان و 66 درصد کادر بهداشت را بانوان تشکیل می دهند.
زالی ادامه داد: 700 نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه که 45 درصد کل این جمعیت را تشکیل می دهد، زن هستند و بالغ بر 55 درصد دانشجویان را هم دختران تشکیل داده اند. بعلاوه بالغ بر 420 بانوی دانشگاه در صندلی مدیریتی خدمت رسانی می نمایند.
منبع: خبرگزاری دانشجو